En vecka på Soja – process = success

Montage av soja moments

Alla arbetsveckor ser likadana ut, ingen arbetsvecka är den andra lik. Lite så är det hos oss här på Soja, kan man säga. Å ena sidan en genomarbetad struktur och mall, men å andra sidan nya projekt och utmaningar varje gång. Men oavsett om du är en av våra kunder, någon som tänkt söka ett jobb hos oss eller bara en nyfiken person så tänkte vi här berätta lite mer om hur en vecka på Soja kan se ut.

Som alla andra företag har vi testat olika arbetssätt och metoder genom åren. Vi är övertygade om att tydliga strukturer och processer föder kreativitet snarare än bromsar den, och ju mer kreativa vi får vara, ju mer kul har vi på jobbet. Men eftersom människor förändras så behöver även processerna göra det. Därför utvärderar vi och utvecklar våra processer kontinuerligt.

Måndagsmöte

Starten på varje vecka är ett peppigt och kul måndagsmöte. Då samlas vi alla fysiskt eller via Skype och skapar förutsättningarna för en bra vecka. Det innebär förstås att prata igenom veckans jobb, men också att prata lite om helgen som gått. En vanlig fras här är t.ex. “inga spoilers”.

Här passar vi också på att prata igenom nya projekt och gå igenom kreativa briefar. Eftersom vi är ett litet, sammansvetsat gäng är de flesta av oss inblandade i alla projekt i någon kapacitet, därför tycker vi att det är bra att alla har åtminstone ett litet hum om vilka projekt som är på gång. Vi kollar igenom vilka deadlines som är på gång närmsta tiden och reder ut frågor kring veckan och veckorna som kommer. På så sätt kan vi få koll på det mesta, utan att behöva ha en massa tidskrävande möten under resten av arbetsveckan. Sedan viger vi måndagsförmiddagen till projektuppstarter och andra interna möten.

Ostörda arbetspass

Under resten av vår vecka sedan jobbar vi enligt en modell där varje halvdag består av ett tre och en halv timme långt arbetspass där man ska få möjligheten att ostört jobba på ett projekt, och en halvtimme där man kan följa upp andra projekt och alla andra små saker man kan behöva göra som Soja-anställd.

Vi tror att för att verkligen komma in i ett flow så behövs dessa längre arbetspass där man inte har möten eller annat som stör koncentrationen. Oavsett om man jobbar i ett litet projekt eller ett som tar flera hundra arbetstimmar, och oavsett om man är projektledare, manusförfattare, art director, designer eller motion designer.

Sedan händer det förstås att ett möte ändå måste passas in, vi måste ju trots allt förhålla oss till världen utanför våra väggar.

Fika!

En av grundstenarna i samhället är ju förstås den klassiska fikastunden. En kanna kaffe eller te, en frukt, en makalös tårta eller 14 munkar, vad som ingår är egentligen inte så viktigt, huvudsaken är att man ser till att lämna skrivborden för en stund och prata om annat än dagens projekt. Man skulle kunna kalla det för veckans omvärldsbevakning eller kanske personalvård, klart är i alla fall att det är positivt både för oss och våra uppdragsgivare. Därför försöker vi i hektiska perioder hjälpas åt att påminna varandra om att det är bra att ta en paus ibland.

soja-boomerang

Applåder varje vecka

 

När arbetsveckan börjar lida mot sitt slut så avslutar vi alltihopa med ett kort Skype-möte där vi peppar inför helgen och nästa vecka. Dessutom har vi alltid en fredagsapplåd, för att bättre start på helgen kan man knappt få.

I slutändan handlar allt om att vi vill skapa en så bra och hållbar arbetsplats som möjligt. Både för oss själva och för våra uppdragsgivare. För om vi trivs och känner oss trygga så kan vi också vara kreativa, skarpa och utmanande i våra produktioner. Då får våra uppdragsgivare bästa möjliga resultat. Vill du jobba med oss eller hos oss? Hör av dig!

Send this to a friend